Waarom je ook in coronatijd je verlofdagen moet opnemen

Twijfel jij ook of het goed is om in tijden van corona vakantiedagen op te nemen? Wij begrijpen dat de corona roet in het eten gooit en het daardoor onzeker is of je bijvoorbeeld op vakantie kunt. Misschien heb je juist door de uitbraak van het coronavirus je verlof al even uitgesteld tot het moment dat het beter gaat. Het blijft een onzekere tijd en ondanks de onzekerheid, is het wel degelijk belangrijk om vrij te nemen.

Ook wij zien dat er werknemers verlof uitstellen of minder verlof opnemen dan andere jaren. Als organisatie willen wij dan ook graag stimuleren en jullie erop attent maken om ook in deze tijd wat extra tijd voor jezelf in te plannen. Een extra dagje vrij of misschien een lang weekend vrij. Ons advies: Ga straks genieten van het mooie weer wat er aan zit te komen.

Daarnaast is het ook goed je te realiseren dat opgebouwde vakantiedagen op een gegeven moment komen te vervallen en/of verjaren. Wettelijke vakantiedagen die bijvoorbeeld in 2020 zijn opgebouwd, vervallen per 1 januari 2022. Bovenwettelijke dagen die in 2020 zijn opgebouwd, vervallen per 1 januari 2025.

Vanaf 1 januari 2021 krijgen jullie maandelijks bij de salarisspecificatie een overzicht van de opgenomen vakantie uren en een overzicht van de uren die nog opgenomen dienen te worden met daarbij de vervaldatum. Het is je eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat de vakantiedagen tijdig opgenomen worden. Het opnemen van verlof gaat uiteraard in overleg met de planner en dient altijd in de personeelsportal aangevraagd te worden.